Concert fotografie is een zeer lastig vak; in korte tijd kan er van alles gebeuren op het podium wat jij wilt vastleggen op de SanDisk Extreme Pro SD kaart. Verder zijn de lichtomstandigheden niet ideaal om in te schieten, als je er niet goed op voorbereid bent. Daarom hebben wij hier een aantal tips om jou goed voor te bereiden! Van de juiste camera tot de beste geheugenkaart; dit artikel is er om jouw te helpen om de mooiste foto’s te maken bij het volgende concert voor op jouw SD kaart.

Twijfel jij of je een tablet of smartphone moet aanschaffen met de beste geheugenkaart? Lees dan ook de blog hierover!

De juiste camera en SD kaart voor concert fotografie

Het is ten eerste van belang dat je een fatsoenlijke camera meeneemt voor concert fotografie. Eentje waarvan je gemakkelijk de instellingen van kan veranderen om je aan te passen aan de variabele lichtomstandigheden bijvoorbeeld. Of om bijvoorbeeld spontaan in burst te kunnen schieten als er iets spectaculairs gebeurd op het podium. Verder is het belangrijk dat je camera voldoende megapixels heeft om alle details van het concert na afloop te kunnen bewonderen. Bepaal ook of er in deze camera een micro SD kaart of SD kaart in gaat.

Overig Apparatuur zoals de SanDisk Extreme Pro SD kaart

Het publiek op een concert maakt foto's met hun smartphone en geheugenkaart. Zoals de SanDisk Extreme Pro micro SD kaart.

Met een fatsoenlijke camera is het natuurlijk niet zo in een keer gedaan. Als je een camera heeft met veel megapixels, en eigenlijk sowieso voor concert fotografie, is het belangrijk dat de geheugenkaart die je aanschaft voldoende capaciteit heeft. Het allerlaatste wat je wil een concert fotograaf is natuurlijk dat je ineens geen foto’s meer kan nemen omdat je camera aangeeft dat je geheugenkaart vol is! Als een geheugenkaart met heel veel capaciteit te duur is, kan je natuurlijk ook altijd meerdere geheugenkaart met een wat kleinere capaciteit meenemen. Dit kan voor een micro SD kaart of SD kaart zijn. Beiden worden geleverd door SanDisk Extreme Pro. Dit zijn hele snelle geheugenkaarten!

Instellingen met geheugenkaart voor concert fotografie

De instellingen die je gebruikt zullen anders zijn per concert, maar ook per moment in een concert. De belangrijkste regel is: Kies eerder een lage ISO-stand dan een kleiner diafragma wanneer je met een snelle sluitertijd kunt fotograferen. Sluitertijd is cruciaal. Meestal bewegen muzikanten veel op het podium. Als je sluitertijd te langzaam is, kan het zijn dat je foto’s bewogen worden. Neem daarom een sluitertijd van minimaal 1/60ste seconden. Experimenteer in de eerste minuten van het optreden vooral met je ISO-waarden. Je wilt deze het liefst zo laag mogelijk houden. In het beste geval staat de artiest in een spotlicht of wordt hij over het algemeen goed verlicht. In dat geval kun je bijvoorbeeld best een ISO van 400 of 800 nemen. Qua lichtmeting kun je het beste voor spotmeting kiezen. Anders kijkt de camera naar het licht van de omgeving, waardoor de artiest over- of onderbelicht raakt.

Het juiste Formaat

Het maken van foto's in RAW formaat zorgt voor de mooiste foto's op jouw SanDisk Extreme SD kaart. Dit is een snelle geheugenkaart.

Het is zonde als je na deze voorbereiding in JPEG formaat zou gaan schieten voor op jouw SanDisk Extreme Pro SD kaart. Van camera en geheugenkaart, tot de instellingen te optimaliseren voor het concert, willen we dit harde werk wel belonen. Dit kan je doen door in RAW formaat te schieten. Als je foto’s schiet in dit formaat zijn de foto’s die afgeschreven moeten worden op je geheugenkaart veel groter dan in JPEG formaat. Dit komt omdat in RAW, de foto veel meer detail behoud, met betrekking tot toon en kleur gegevens, waardoor je een veel vollere foto krijgt. Met een meer gedetailleerde foto, is het ook veel makkelijker werken als je je foto’s wil bewerken na afloop van het concert! Om er zeker van te zijn dat je in RAW kan schieten zonder problemen, raden we heel sterk aan om een geheugenkaart met een hoge capaciteit en een hoge schrijfsnelheid aan te schaffen. Zoals de SanDisk Extreme Pro SD kaart.