Concert fotografie is een zeer lastig vak; in korte tijd kan er van alles gebeuren op het podium. Verder zijn de lichtomstandigheden niet ideaal om in te schieten, als je er niet goed op voorbereid bent. Daarom hebben wij hier een aantal tips om jou goed voor te bereiden! Van de juiste camera tot de instellingen; dit artikel is er om jouw te helpen om de mooiste foto’s te maken bij het volgende concert.

Bereid je voor op het concert

Het is verstandig om een idee te hebben van wat je kan verwachten van het concert. Kijk dus oudere concerten van de artiest terug zodat je je goed kan voorbereiden op potentiële licht situaties. Zoek ook uit waar je mag komen als fotograaf tijdens het concert; moeten alle fotograven achterin de zaal blijven staan, of heb je de vrijheid om je door de menigte te werken? Zoek dit van tevoren uit zodat je bijvoorbeeld een andere lens meeneemt.

De juiste camera voor concert fotografie

Het is ten eerste van belang dat je een fatsoenlijke camera meeneemt voor concert fotografie. Eentje waarvan je gemakkelijk de instellingen van kan veranderen om je aan te passen aan de variabele lichtomstandigheden bijvoorbeeld. Of om bijvoorbeeld spontaan in burst te kunnen schieten als er iets spectaculairs gebeurd op het podium. Verder is het belangrijk dat je camera voldoende megapixels heeft om alle details van het concert na afloop te kunnen bewonderen.

Overig Apparatuur

Met een fatsoenlijke camera is het natuurlijk niet zo in een keer gedaan. Als je een camera heeft met veel megapixels, en eigenlijk sowieso voor concert fotografie, is het belangrijk dat de geheugenkaart die je aanschaft voldoende capaciteit heeft. Het allerlaatste wat je wil een concert fotograaf is natuurlijk dat je ineens geen foto’s meer kan nemen omdat je camera aangeeft dat je geheugenkaart vol is! Als een geheugenkaart met heel veel capaciteit te duur is, kan je natuurlijk ook altijd meerdere geheugenkaart met een wat kleinere capaciteit meenemen.

Instellingen voor concert fotografie

De instellingen die je gebruikt zullen anders zijn per concert, maar ook per moment in een concert. De belangrijkste regel is: Kies eerder een lage ISO-stand dan een kleiner diafragma wanneer je met een snelle sluitertijd kunt fotograferen. Sluitertijd is cruciaal. Meestal bewegen muzikanten veel op het podium. Als je sluitertijd te langzaam is, kan het zijn dat je foto’s bewogen worden. Neem daarom een sluitertijd van minimaal 1/60ste seconden. Experimenteer in de eerste minuten van het optreden vooral met je ISO-waarden. Je wilt deze het liefst zo laag mogelijk houden. In het beste geval staat de artiest in een spotlicht of wordt hij over het algemeen goed verlicht. In dat geval kun je bijvoorbeeld best een ISO van 400 of 800 nemen. Qua lichtmeting kun je het beste voor spotmeting kiezen. Anders kijkt de camera naar het licht van de omgeving, waardoor de artiest over- of onderbelicht raakt.

Het juiste Formaat

Het is zonde als je na deze voorbereiding in JPEG formaat zou gaan schieten. Van camera en geheugenkaart, tot de instellingen te optimaliseren voor het concert, willen we dit harde werk wel belonen. Dit kan je doen door in RAW formaat te schieten. Als je foto’s schiet in dit formaat zijn de foto’s die afgeschreven moeten worden op je geheugenkaart veel groter dan in JPEG formaat. Dit komt omdat in RAW, de foto veel meer detail behoud, met betrekking tot toon en kleur gegevens, waardoor je een veel vollere foto krijgt. Met een meer gedetailleerde foto, is het ook veel makkelijker werken als je je foto’s wil bewerken na afloop van het concert! Om er zeker van te zijn dat je in RAW kan schieten zonder problemen, raden we heel sterk aan om een geheugenkaart met een hoge capaciteit en een hoge schrijfsnelheid aan te schaffen.

In het kort…

Als algemene richtlijn voor concert fotografie raden we aan dat je in RAW formaat schiet, met een camera die dat ten eerste aan kan. Eentje die gemakkelijk te verstellen is met betrekking tot instellingen om met de veranderende lichtomstandigheden om te kunnen gaan. Daarnaast heb je met die tips ook een geheugenkaart met een fatsoenlijke capaciteit nodig, en overigens ook een hoge schrijfsnelheid als je in burst wil schieten om actie momenten van een concert op te nemen. Verder zal elk concert iets anders brengen wat betreft waar je je foto’s vandaan schiet, en hoe de lichtomstandigheden zullen zijn, dus doe j best om je daar van tevoren op voor te berieden om er optimaal voor te staan om het concert in de fotoboeken te vereeuwigen.